Utile

Achizitii intracomunitare de bunuri.

Perioada fiscala pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri (AIC) devine luna calendaristica, potrivit unui material informativ pus la dispozitie de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili, din cadrul DGRFP Brasov.

Tabelul pus la dispozitie de DGRFP Brasov, privind modul in care se modifica perioada fiscala pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o AIC poate fi descarcat de <<AICI >>

Exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri in Romania intervine:

  • la data emiterii facturii/autofacturii, daca aceasta este emisa pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea de bunuri;

  • in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea de bunuri, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la aceasta data;

  • in cazul platii unui avans nu intervine exigibilitatea TVA, exceptie fiind atunci cand se emite o factura de avans inaintea livrarii de bunuri, caz in care exigibilitatea intervine la data emiterii facturii.

  • in acest exemplu dat de DGRFP Brasov, avansul reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora.

Schimbarea perioadei fiscale

Aceasta situatie se notifica prin depunerea “Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania” – Formular 092. Termenul maxim de depunere a Formularului 092 este de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare de bunuri.

Daca AIC a avut loc in anul 2017, perioada fiscala este luna calendaristica pentru anul 2017 si pentru anul 2018. “Daca in cursul anului 2018 nu s-a efectuat nicio achizitie intracomunitara de bunuri si nu s-a depasit plafonul de 100.000 euro, persoana respectiva va reveni in anul 2019 la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala”, se arata in sursa citata.

In aceasta situatie, s-a depus declaratia de mentiuni 010 sau 070/700 (pentru depunerea online), pana la data de 15.01.2019, precum si declaratia privind cifra de afaceri 094, pana la data de 25 ianuarie 2019, potrivit articolului 322 alineatele (2), (5) si (8) Cod fiscal, articol 88 alineat (1) din Codul de procedura fiscala, Ordinul ANAF 631/2016, Ordinul ANAF 3725/2017.

Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere

Pentru depunerea cu intarziere a Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale sau a Deconturilor de TVA se aplica o amenda a carei cuantum pleaca de la 1.000 de lei si poate ajunge la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari. Pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice, amenda este cuprinsa intre 500 de lei si 1.000 lei.

Contraventia pentru depunerea cu intarziere a declaratiilor de mai sus intra sub incidenta Legii prevenirii 270/2017.

Sursa: www.fiscalitatea.ro

Sursa: DGRFP Brasov
de Alina Georgiana Costache