Printre practicile utilizate de societati, pentru atragerea si fidelizarea clientilor se numara si oferirea de tichete cadou. Societatile utilizeaza aceste tichete in relatiile cu persoanele fizice care nu au calitatea de salariati ai societatii, pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate. Totusi, trebuie tinut cont ca nu se poate depasi limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou.
Regimul fiscal aplicabil contravalorii nominale a tichetelor cadou acordate de angajatori este cel stabilit prin dispozitiile Legii 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cheltuielile efectuate de contribuabili.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii reprezinta venituri din alte surse.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Impozitul calculat si retinut de catre platitorul de venit se declara in Formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei iin care a fost retinut si in Formularul 205 ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Persoanele care obtin venituri din alte surse nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile. Asadar, platitorul de venituri (societatea care acorda tichete cadou) trebuie sa retina la sursa impozitul pe venitul reprezentand tichetele cadou in luna in care aceste tichete sunt acordate.
Impozitul retinut se raporteaza de catre platitorul de venit in Formularul 100 – ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si Formulaul 205 – ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit”. Beneficiarii nu au obligatii de declarare cu privire la aceste venituri.
Persoanele fizice care realizeaza veniturile nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru aceste venituri din alte surse daca realizeaza si urmatoarele tipuri de venituri:
– venituri din salarii sau asimilate salariilor;
– venituri din pensii;
– venituri din activitati independente;
– venituri din asocierea cu o persoana juridica;
– venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
– indemnizatii de somaj;
– indemnizatii pentru cresterea copilului;
– ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale. in cazul veniturilor din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Daca nu se incadreaza la aceste exceptii, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent in anul urmator celui iin care au fost realizate veniturile, pe baza informatiilor din Formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5 % asupra veniturilor brute.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului. Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Sursa: Fiscalitatea.ro